Hoofdstuk 1: Introductie

Lage rugpijn is in Nederland een veelvoorkomende kwaal in alle leeftijdsgroepen. Hoewel de pijn in de meeste gevallen vrij onschuldig is, kan het toch erg vervelend zijn bij het dagelijks leven. We gebruiken onze rug immers de hele dag door. Niet alleen bij hobby’s en sport, maar ook als we lang en veel zitten zijn de rugspieren hard aan het werk. De rug is hét centrale deel van ons lichaam. Bij lage rugpijn is het dan ook belangrijk om de oorzaak te achterhalen, zodat je weer pijnvrij je dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren. In dit artikel bespreken we diverse oorzaken van lage rugpijn, effectieve tips en behandelopties. Ook worden veelgestelde vragen rondom lage rugpijn besproken.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of blijven de klachten aanhouden? Neem gerust contact met ons op.

Hoofdstuk 2: Effectieve tips voor directe verlichting

2.1 Oorzaken van lage rugpijn

Lage rugpijn kent verschillende oorzaken. Het grootste deel van de klachten valt onder ‘aspecifieke’ lage rugklachten. Dit betekent dat de oorzaak niet precies duidelijk is. Vaak lijkt het een samenspel van factoren, die leiden tot overbelasting van de rugspieren. Een aantal risicofactoren zijn: een zittend beroep, fysiek zwaar werk, stress, overgewicht en vermoeidheid.

Naast de ‘aspecifieke’ lage rugklachten is er soms ook sprake van een andere oorzaak. In dit artikel geven we je enkele voorbeelden van ‘specifieke’ lage rugklachten:

 • Hernia. Een hernia kenmerkt zich vaak door uitstraling en schietende pijn in het been. Dit kan gepaard gaan met tintelingen, gevoelloosheid en krachtsverlies in het been. De klachten ontstaan door zenuwprikkelingen vanuit de rug. Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven. Dit zijn een soort sponsjes gevuld met een gel-achtige vloeistof die dient als schokdemper. Bij een hernia gaat deze vloeistof iets uitpuilen,  waarna het tegen de zenuw drukt. Dit kan vervolgens uitstraling in het been geven.
 • Artrose. Slijtage van de wervelkolom is een degeneratief proces. Het is een normaal verouderingsproces, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen langzaam vermindert. Dit kan pijn- en stijfheidsklachten opleveren, die vooral aanwezig zijn in de ochtend en na een periode van lang stilzitten. Het is belangrijk om zo veel mogelijk in beweging te blijven om de rug soepel te houden.
 • Osteoporose. Naarmate we ouder worden, neemt de kwaliteit van onze botten af. Bij osteoporose is de botmassa sterker en sneller verzwakt dan gemiddeld. Met osteoporose heb je meer risico om een wervel te breken. Om de botten zo gezond mogelijk te houden, is het belangrijk om voldoende in beweging te blijven. Ook is de juiste voeding een aandachtspunt, waarbij voldoende calcium en vitamine D cruciaal zijn.

2.2 Zelfzorgmaatregelen

Gelukkig zijn er verschillende zelfzorgmaatregelen waarmee je zelf de kans op lage rugpijn kunt verkleinen. Voorkomen is beter dan genezen! Enkele maatregelen zijn:

 • Werkhouding. Heb je een baan waarbij je veel zit of veel moet tillen? Wees dan extra alert op je houding. Let er bij een kantoorbaan op dat de werkplek ergonomisch is ingericht en dat je regelmatig wisselt van houding. Een afwisselende houding is immers de beste houding. Ga bijvoorbeeld elk kwartier even staan. Bij zwaar tilwerk is het belangrijk dat je zo veel mogelijk de beenspieren gebruikt. Buig goed door de knieën en houd je rug recht. Hierdoor komt er minder druk en belasting op de rug.
 • Bewegen en oefeningen. Misschien ken je de uitspraak wel: ‘rust roest’. Ons lichaam is niet gemaakt om lang achtereen stil te zitten. De wervelkolom en de rugspieren zijn gebaat bij beweging. Actief blijven zorgt ervoor dat je in conditie blijft. Maak bijvoorbeeld een dagelijks ‘ommetje’ of begin de dag met enkele strek- en stabiliteitsoefeningen voor de rug.
 • Gezonde leefstijl. Wist je dat overgewicht, stress en roken risicofactoren zijn voor rugpijn? Een gezonde leefstijl is dan ook belangrijk om de kans op lage rugpijn te verkleinen! Denk aan gezonde voeding, gewichtsbeheersing en voldoende ontspanning en slaap.
 • Warmte- en koudetherapie. Warmte- en koudetherapie kunnen nuttig zijn bij beginnende lage rugpijn. Warmte is vooral nuttig bij stijfheid en een hoge spierspanning. Denk aan een warmwaterkruik, een warmtekussen of een warm bad. Koudetherapie helpt vooral bij ontstekingen en pijnvermindering. Om koudetherapie toe te passen kun je ijs of een coldpack gebruiken. Het advies is om deze therapievorm 15-20 minuten aan te houden.

2.3 Medische behandelingen

De juiste medische behandeling bij lage rugpijn hangt af van de specifieke oorzaak. Hieronder staan enkele behandelingen van lage rugpijn:

 • Fysiotherapie. Fysiotherapie bij lage rugpijn bestaat veelal uit oefentherapie en adviezen hoe je het beste met de klacht om kunt gaan. De oefeningen zijn gericht op het versterken en beweeglijker maken van de rug. Afhankelijk van je onderliggende oorzaak kan de behandeling worden aangevuld met manuele therapie, dry needling en medical taping.
 • Medicatie. Hoewel medicatie vooral een tijdelijke oplossing is, kan het verlichting geven bij lage rugpijn. In sommige gevallen kan de arts medicatie voorschrijven om de klachten te verminderen. Dit bestaat veelal uit tijdelijke pijnstillers of ontstekingsremmers bij acute lage rugpijn.
 • Chirurgische interventies. In de meeste gevallen van lage rugpijn kan het goed behandeld worden zonder chirurgie. Chirurgie wordt vaak gezien als laatste optie. Het kan ingezet worden wanneer de andere behandelingen niet effectief zijn gebleken of wanneer er ernstige oorzaken ten grondslag liggen aan de lage rugpijn. De orthopedisch chirurg zal in dit geval in overleg met jou bespreken welke operatie er uitgevoerd kan worden.

2.4 Alternatieve behandelingen

Naast de reguliere medische behandelingen zijn er ook alternatieve behandelingen die soms kunnen helpen bij lage rugpijn. De effectiviteit van deze alternatieve behandelingen varieert vaak sterk van persoon tot persoon. Indien je een alternatieve behandeling overweegt, is het raadzaam om dit met een medisch professional te overleggen. Hieronder staat een overzicht van enkele behandelingen:

 • Acupunctuur
 • Chiropractie
 • Massage

Hoofdstuk 3: FAQ (Veelgestelde vragen)

Hoe kan ik lage rugpijn voorkomen?

Zoals eerder in het artikel besproken zijn er enkele risicofactoren die de kans op lage rugpijn vergroten. Om lage rugpijn te voorkomen is het raadzaam om deze risico’s te verlagen. Denk hierbij aan een goede (werk)houding, voldoende beweging, een gezonde leefstijl met gezond gewicht en spierversterkende oefeningen voor de lage rug.

Hoe weet ik wanneer ik een arts moet raadplegen voor mijn rugpijn?

Er zijn enkele alarmsignalen waarbij het goed is om direct contact op te nemen met de huisarts, namelijk:

 • Wanneer je naast de rugpijn ook krachtsvermindering of uitval in de benen hebt;
 • Wanneer een val de oorzaak van de lage rugpijn is;
 • Wanneer je naast de rugpijn ook last hebt van duizeligheid, zweten of koorts;
 • Wanneer je niet meer kunt plassen of de urine niet meer kunt ophouden;
 • Wanneer je kanker hebt (gehad).
 • Zijn er specifieke oefeningen die ik moet vermijden?

Als je last hebt van lage rugpijn is het raadzaam om oefeningen te vermijden die de pijn juist doen verergeren. Daarentegen is het wel belangrijk om voldoende in beweging te blijven. Om te beoordelen of specifieke oefeningen voor jouw situatie wel of niet geschikt zijn, is het raadzaam om een afspraak bij een fysiotherapeut te maken.

Hoe effectief zijn over-the-counter pijnstillers voor lage rugpijn?

Over-the-counter pijnstillers kunnen tijdelijke verlichting bieden bij lage rugpijn. Ze verminderen ontstekingsprocessen en pijn. Het is belangrijk om de medicatie altijd in overleg met jouw arts in te nemen. Daarnaast is het goed om je ervan bewust te zijn dat de medicatie een tijdelijk effect heeft. Probeer de medicijnen ook niet te lang in te nemen.

Kunnen veranderingen in mijn dieet helpen bij het beheersen van rugpijn?

Het hebben van een gezond voedingspatroon is een belangrijk onderdeel van jouw algehele gezondheid. Er is daarentegen geen specifiek dieet dat lage rugpijn kan verminderen of verhelpen. Het is raadzaam om met een arts of diëtist te overleggen over jouw specifieke situatie. Zo zijn er bepaalde voedingsmiddelen, zoals vette vis en kurkuma, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Hoofdstuk 4: Conclusie en oproep tot actie

We gebruiken onze rug de hele dag door. Lage rugpijn kan dan ook erg belemmerend zijn bij het uitvoeren van je werk, huishouden, sport en hobby’s. Gelukkig kun je met een gezonde leefstijl en een juiste houding de kans op lage rugpijn verkleinen. Ook is lage rugpijn vaak goed te behandelen met fysiotherapie en eventuele pijnstilling. Dit is afhankelijk van de precieze oorzaak van de klacht.

Heb jij aanhoudende lage rugpijn? Wacht niet langer en maak nu een afspraak voor professioneel advies en behandeling! Onze fysiotherapeuten helpen je graag verder door het stellen van de juiste diagnose en een op-maat-gemaakt behandelplan.

Meer blogposts

Toch liever persoonlijk contact?

Bel ons vandaag nog:

Fysiotherapie Praktijk Heerhugowaard: 072 5712635 

Fysiotherapie Praktijk Obdam: 0226 453100