Hoofdstuk 1: Inleiding

Lage rugpijn is de meest voorkomende fysieke gezondheidsklacht in Nederland. Vrijwel iedereen heeft weleens last gehad van wat ongemak in de onderrug, maar wat als de pijn ook uitstraalt naar het been? Zelfs kleine dagelijkse activiteiten kunnen hierdoor ondraaglijk worden. Begrijpen waar de pijn vandaan komt en wat de oorzaak is, is cruciaal om uiteindelijk weer pijnvrij te kunnen bewegen.

Reden genoeg om het mysterie van ‘lage rugpijn met uitstraling naar het been’ verder uit te pluizen. In dit artikel nemen we je mee in de complexe wereld van lage rugpijn met uitstraling naar het been. Wat zijn de oorzaken? Welke symptomen zijn er? En welke behandelingen en adviezen kunnen helpen?

Hoofdstuk 2: Lage Rugpijn en Uitstraling naar het Been

Lage rugpijn wordt vaak gekenmerkt door zeurende of stekende pijn in de onderrug. Het kan echter soms ook uitstralen naar het been, wat vaak wordt aangeduid als ‘uitstralende pijn’ of ‘radiculaire pijn’. Om dit beter te begrijpen, is het belangrijk om de complexe anatomie te verkennen.

De wervelkolom is hét centrale onderdeel van ons lichaam en beschermt het ruggenmerg. De wervelkolom bestaat uit een reeks wervels, met tussen elke twee wervels een tussenwervelschijf. Deze schijven zijn een soort kussentjes die dienen als schokdempers. Uit het ruggenmerg ontspringen zenuwwortels die tussen de wervels lopen. Wanneer een tussenwervelschijf geïrriteerd of beschadigd raakt, kan de zachte kern uitpuilen en druk geven op de zenuwwortels. Hierdoor kan de zenuw bekneld of geïrriteerd raken, wat kan leiden tot uitstralende pijn naar het been.

Nu we weten hoe rugpijn kan leiden tot uitstraling naar het been, is het van belang om onderscheid te maken tussen verschillende oorzaken. De meest bekende zijn:

 • Hernia. Bij een hernia drukt de uitpuilende kern van de tussenwervelschijf op de zenuwwortel.
 • Ischias. Bij deze klacht is de grote ischiaszenuw, die van de onderrug naar het been loopt, geïrriteerd of bekneld.
 • Spinale stenose. Spinale stenose is een vernauwing van het wervelkanaal, waardoor zenuwwortels worden samengedrukt.

Mensen die last hebben van lage rugpijn met uitstraling naar het been kunnen een reeks symptomen ervaren, zoals:

 • Scherpe, brandende of stekende pijn in de onderrug.
 • Scherpe, schietende of uitstralende pijn in de bil en/of het gehele been.
 • Tintelingen, gevoelloosheid of krachtsverlies in het been.
 • Moeite met lopen, zitten of staan.

Hoofdstuk 2.1: Hernia’s en Lage Rugpijn

De klachten bij een hernia ontstaan doordat de vloeistof van de tussenwervelschijven gaat uitpuilen, waarna deze tegen de zenuw drukt. Deze prikkeling van de zenuw kan uitstraling in het been veroorzaken. De oorzaak van een hernia ligt meestal bij slijtage of beschadiging van de tussenwervelschijf. Wat zijn hiervoor risicofactoren?

 • Leeftijd. Naarmate we ouder worden neemt de kwaliteit van de tussenwervelschijven af. Hierdoor is er een hogere kans op een hernia.
 • Roken. Roken kan de bloedtoevoer naar de tussenwervelschijven verminderen.
 • Obesitas. Door overgewicht neemt de druk op de tussenwervelschijven toe.
 • Trauma. Een val of ongeluk kan leiden tot schade aan de tussenwervelschijf.
 • Overmatige belasting. Fysiek zwaar til- en buigwerk van de rug kan leiden tot overbelasting van de tussenwervelschijf.

Een hernia kenmerkt zich vaak door uitstraling en schietende pijn in het been. Dit kan gepaard gaan met tintelingen, gevoelloosheid en krachtsverlies in het been. Meestal ervaart men moeite bij het lopen en staan. Enkele behandelopties zijn:

 • Conservatieve behandeling. Rust, fysiotherapie, pijnmedicatie en een gezonde leefstijl.
 • Injectie van corticosteroïden, ofwel ontstekingsremmers.
 • Chirurgie. In ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn indien de andere behandelingen onvoldoende effectief zijn gebleken.

Hoofdstuk 2.2: Ischias en Lage Rugpijn

Ischias is een veelvoorkomende klacht die lage rugpijn met uitstraling naar het been veroorzaakt. Bij deze klacht is de ischiaszenuw geïrriteerd of bekneld. Deze zenuw loopt vanuit de onderrug via de bil helemaal tot aan de voeten. Wanneer de ischiaszenuw geïrriteerd raakt, kan het scherpe pijn geven in het hele verloop van de zenuw waaronder het been. Deze uitstralende, scherpe pijn langs het been, meestal aan één kant van het lichaam, is een specifiek symptoom voor ischias. Bij andere vormen van rugpijn blijft het veelal beperkt tot het gebied van de onderrug en soms de bilregio.

Als diagnostische methode wordt door een medisch specialist in eerste instantie een anamnese en lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Hierbij wordt specifiek gekeken naar de risicofactoren, symptomen en eventuele neurologische testen. Bij twijfel kan er extra beeldvormend onderzoek uitgevoerd worden in het ziekenhuis. Dit kan in de vorm van een röntgenfoto, CT-scan of MRI-scan. Over het algemeen is ischias vrij goed te behandelen. Enkele behandelopties zijn:

 • Conservatieve behandeling. Rust, fysiotherapie, pijnmedicatie, warmte- en koudebehandeling.
 • Injectie van corticosteroïden, ofwel ontstekingsremmers.
 • Chirurgie. In ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn indien de andere behandelingen onvoldoende effectief zijn gebleken.

Hoofdstuk 3: Veelgestelde Vragen (FAQ)

Is uitstralende pijn in het been altijd een teken van een ernstig probleem?

Nee. Uitstralende pijn hoeft niet altijd een teken van een ernstig probleem te zijn. In het hoofdstuk ‘rugpijn met uitstraling naar lies en buik’ wordt dit ook besproken. De uitstralende pijn kan variëren van lichte klachten (zoals overbelaste spieren) tot ernstige klachten (zoals nieraandoeningen). Omdat het zo erg varieert is het belangrijk om het te laten onderzoeken door een medisch specialist.

Wanneer moet ik een arts raadplegen bij rugpijn met uitstralende pijn in het been?

In principe is uitstralende pijn in het been al een belangrijke reden om contact op te nemen met een arts. Twijfel dan ook niet om tijdig een bezoek te brengen aan jouw huisarts.

Hoofdstuk 4: Conclusie

Lage rugpijn met uitstraling naar het been kan een flinke impact hebben op jouw dagelijkse leven. Het begrijpen van de klacht, de oorzaken, de risicofactoren en de symptomen zijn dan ook erg belangrijk. Lage rugpijn met uitstraling naar het been kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals een hernia of ischias. In beide gevallen is er sprake van zenuwirritatie, wat resulteert in uitstralende pijn.

Ervaar je lage rugpijn met uitstraling naar het been? Twijfel niet langer en neem je gezondheid in eigen handen. Met de juiste diagnose en behandelopties kan jouw pijnklacht verminderd worden, zodat je weer pijnvrij kunt functioneren. Kortom, pak je rugpijn aan en maak direct een afspraak met een medisch specialist.

Meer blogposts

Toch liever persoonlijk contact?

Bel ons vandaag nog:

Fysiotherapie Praktijk Heerhugowaard: 072 5712635 

Fysiotherapie Praktijk Obdam: 0226 453100