1. Introductie

Ben je ooit weleens wakker geworden ‘s ochtends met een stekende of zeurende pijn in de onderrug? Het is helaas iets wat veel Nederlanders weleens hebben ervaren. Wist je dat een verkeerde slaaphouding hier soms de boosdoener kan zijn? Een verkeerde slaaphouding kan er namelijk voor zorgen dat de wervelkolom niet goed in een neutrale houding ligt, waardoor de rugspieren overbelast raken.

Ontdek in dit artikel de verschillende slaaphoudingen, de impact ervan op de rug en praktische tips en hulpmiddelen voor een gezonde slaaphouding. Ook staan we stil bij een aantal veelgestelde vragen.

2. Beste slaaphouding bij lage rugpijn

2.1: De anatomie van de rug en de impact van slaaphouding

De wervelkolom is het centrale onderdeel van onze rug. Het biedt niet alleen structuur en steun aan ons lichaam, maar beschermt ook het ruggenmerg. Een goed functionerende wervelkolom is dan ook belangrijk voor onze algehele gezondheid. De rug-, buik- en bekkenbodemspieren zijn belangrijke spiergroepen die stabiliteit geven aan de wervelkolom. Door een goede samenwerking tussen deze spieren kunnen we onze houding handhaven en comfortabel bewegen.

Een verkeerde slaaphouding kan de wervelkolom in een onnatuurlijke positie brengen. Je kunt hierbij denken aan een houding waarbij de onderrug te veel gebogen of juist te veel gestrekt wordt. Hierdoor kunnen de spieren gespannen raken, wat vervolgens kan leiden tot lage rugpijn.

2.2: Verschillende slaaphoudingen en hun impact op de rug

Er zijn drie type slaaphoudingen: zijligging, rugligging en buikligging. Wij geven je een overzicht van de voor- en nadelen van elke houding:

  • Zijligging. Een zijligging kan erg comfortabel zijn voor zwangere vrouwen en voor mensen met slaapapneu of snurkproblemen. Een potentieel nadeel is dat het kan leiden tot lage rug- of nekpijn wanneer de wervelkolom niet goed wordt ondersteund. Een goed kussen tussen de knieën kan helpen voor een comfortabelere zijligging.
  • Rugligging. Een rugligging wordt door experts vaak beschreven als de meest rugvriendelijke slaaphouding. Met een juist kussen en matras kan slapen op je rug namelijk de natuurlijke krommingen van de wervelkolom ondersteunen. Naast een geschikt kussen en matras kan het helpen om een dun kussen onder je knieën te leggen. Hiermee kan de onderrug ontlast worden.
  • Buikligging. Een buikligging wordt vaak afgeraden. Doordat je de nek vaak in een gedraaide positie hebt, kan het leiden tot nekpijn. Ook kan het rugpijn veroorzaken, omdat de lage rug vaak in een versterkte holle positie komt te liggen. Ben jij een echte buikslaper en vind je het lastig om in een andere houding te slapen? Het kan helpen om een dun kussen onder je buik te leggen, zodat het de rug kan ondersteunen. Ook kan het helpen om een plat kussen of geen kussen onder je hoofd te leggen. Dit vermindert de belasting op de nek.

2.3: Hulpmiddelen en aanpassingen voor een betere slaaphouding

Een goed matras en kussen zijn essentieel voor een goede nachtrust. Ze bieden immers ondersteuning aan de wervelkolom, geven comfort en geven drukverlichting. Dit kan helpen om ongemak, rugpijn en spierspanning te voorkomen. Daarnaast zijn er verschillende hulpmiddelen die extra ondersteuning kunnen bieden:

  • Kniekussen. Een kniekussen kan bij een zijligging tussen de knieën gelegd worden om de knieën te ondersteunen, zodat de wervelkolom in een neutrale positie blijft.
  • Lichaamskussen. Een lichaamskussen is een langwerpig kussen dat je langs je lichaam kunt leggen. Het kan vooral nuttig zijn voor zwangere vrouwen of mensen met lage rugpijn.

Wil jij graag veranderen van slaaphouding? Dit kan soms erg moeilijk zijn. Het is dan ook belangrijk om geduldig te zijn. Het is niet gek dat het enkele weken duurt voordat je je comfortabel voelt in de nieuwe slaaphouding. Hieronder enkele tips die kunnen helpen bij het geleidelijk veranderen van je slaaphouding:

  • Begin langzaam. Ben je gewend om op je buik te slapen en wil je overgaan naar een zij- of rugligging? Begin met korte periodes en breid dat rustig uit.
  • Kussen als hulpmiddel. Gebruik kussens om je te helpen bij de verandering.
  • Consistentie. Probeer consistent te zijn, zodat je lichaam kan wennen aan de nieuwe houding.

3. FAQ

Is het slecht om altijd in dezelfde positie te slapen?
Variatie in je slaaphouding kan helpen om de belasting op bepaalde lichaamsdelen te verminderen. Echter, het is niet zo dat dezelfde positie per definitie slecht is.

Hoe lang duurt het voordat ik verlichting voel na het veranderen van mijn slaaphouding?
Dit kan variëren van persoon tot persoon. Sommigen voelen direct verlichting, terwijl anderen enkele dagen tot weken nodig hebben om zich volledig aan te passen aan de nieuwe slaaphouding. Het is belangrijk om geduldig te zijn bij deze verandering.

Heeft het soort matras dat ik gebruik invloed op lage rugpijn?
Ja, het soort matras kan zeker invloed hebben op jouw lage rugpijn. De één heeft meer baat bij een zacht matras, terwijl de ander juist een hard matras prettig vindt. De beste matras voor jou hangt af van je slaaphouding, je lichaamsgewicht en je persoonlijke voorkeur.

Wat als ik nog steeds pijn ervaar, zelfs na het aanpassen van mijn slaaphouding?
Als je ondanks de aanpassingen nog steeds pijn ervaart, is het raadzaam om contact op te nemen met een arts of fysiotherapeut. De zorgprofessional zal de mogelijke oorzaak van jouw rugpijn proberen te achterhalen. Wanneer bekend is waar de lage rugpijn vandaan komt, kan er een passende behandeling geadviseerd worden.

4. Conclusie

Er zijn verschillende slaaphoudingen, zoals zijligging, rugligging en buikligging. Een juiste slaaphouding met een goed kussen en matras is cruciaal voor jouw nachtrust. Wil jij jouw slaaphouding veranderen? Gun jezelf de tijd! Een knie- of lichaamskussen kan extra ondersteuning bieden.

Het luisteren naar je lichaam en het zoeken van deskundig advies is cruciaal voor een goede nachtrust en een gezonde rug. Ervaar je ondanks de tips nog steeds lage rugpijn? Wacht niet langer en maak nu een afspraak voor een consultatie.

Meer blogposts

Toch liever persoonlijk contact?

Bel ons vandaag nog:

Fysiotherapie Praktijk Heerhugowaard: 072 5712635 

Fysiotherapie Praktijk Obdam: 0226 453100