Inleiding: slijmbeursontsteking heup

Een slijmbeurs, ofwel een bursa, is een soort stootkussentje gevuld met vloeistof. Deze voorkomt dat pezen en spieren over het bot schuren. Ook rondom het heupgewricht liggen meerdere slijmbeurzen. De slijmbeurs aan de zijkant van de heup is het vaakst ontstoken. Dit kan gebeuren wanneer de heup overbelast is en er te veel druk op de pees komt. Een slijmbeursontsteking gaat meestal vanzelf over. Om het herstel te versnellen en erger te voorkomen, is het belangrijk om de symptomen vroegtijdig te herkennen. Heb je pijn aan de zijkant van je heup? Neem dan direct contact met ons op.

Symptomen van slijmbeursontsteking heup

De meest kenmerkende klacht van een slijmbeursontsteking is pijn aan de zijkant van de heup. Deze pijn zit specifiek aan de buitenzijde. Hieronder staan enkele andere symptomen die typerend zijn voor een slijmbeursontsteking van de heup:

  • Pijn in de heup bij bewegingen, waaronder (trap)lopen en opstaan uit de stoel;
  • Pijn bij het aanraken van de heup;
  • Pijn bij het liggen op de zij;
  • Uitstralende pijn naar het bovenbeen;
  • Stijfheid en beperkte beweeglijkheid van de heup;
  • Zwelling en roodheid in de heup.

Herken je deze symptomen? Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten staan voor je klaar.

Oorzaken van slijmbeursontsteking heup

Er zijn meerdere oorzaken van een slijmbeursontsteking van de heup. Meestal is irritatie van de slijmbeurs een gevolg van overbelasting. Dit kan bijvoorbeeld door verminderde stabiliteit van de heup, door fysiek zwaar werk, door overgewicht of door verminderde spierkracht van de heupspieren. Andere oorzaken zijn:

  • Veroudering met heupslijtage tot gevolg;
  • Trauma of verwonding van de heup;
  • Beenlengteverschil en/of steunzolen;
  • Verminderde kwaliteit van de pezen;
  • Complicaties na een nieuwe heup operatie;
  • Reumatische aandoeningen, zoals artritis.

Als je vermoedt dat een van deze oorzaken de pijn in jouw heup veroorzaakt, wacht dan niet langer en neem contact met ons op.

Diagnose van slijmbeursontsteking heup

Het stellen van een diagnose van een slijmbeursontsteking lijkt in eerste instantie vrij makkelijk. Toch zijn er meerdere klachten die soortgelijke symptomen kunnen geven. De fysiotherapeut zal eerst een anamnese afnemen en lichamelijk onderzoek uitvoeren. In de anamnese wordt ook gevraagd naar je medische geschiedenis, zoals een eerdere operatie aan de heup of reumatische aandoeningen. Soms wordt aanvullend onderzoek geadviseerd om andere aandoeningen uit te sluiten. De fysiotherapeut zal je in dit geval adviseren naar de huisarts te gaan. Wat betreft aanvullend onderzoek kun je denken aan echografie, röntgenfoto of bloedonderzoek.

Behandeling van slijmbeursontsteking heup

Meestal gaat een slijmbeursontsteking van de heup vanzelf weer over. Het kan helpen om de pijnlijke plek te verkoelen, rust te nemen en de heup tijdelijk minder te belasten. Ook kan fysiotherapie en oefentherapie helpen om de klachten te verminderen. In sommige gevallen worden er ook alternatieve behandelingen, zoals massage of acupunctuur, ingezet.

Bij ernstige gevallen is het raadzaam om naar de huisarts voor verdere behandeling te gaan. De arts begint meestal met het indienen van een ontstekingsremmende injectie. Wanneer dit niet voldoende resultaat geeft, kan een operatie overwogen worden. Dit betreft een kijkoperatie waarbij de slijmbeurs verwijderd wordt. Gelukkig is een operatie alleen nodig in uitzonderlijke gevallen. Voor ondersteuning tijdens dit proces, kunt u een beroep doen op ons ervaren team.

Preventie van slijmbeursontsteking heup

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook zeker voor een slijmbeursontsteking. Wij geven je enkele tips waarmee je de kans op een slijmbeursontsteking van de heup zelf al kunt verkleinen:

Warming-up: zorg voor een goede warming-up en stretching voor fysieke activiteiten.

Schoeisel: zorg voor goede schoenen met voldoende steun en demping, eventueel met een zooltje wanneer dit voor jou nodig is.

Vermijd overmatige belasting: gun je heup regelmatig wat rust. Zorg dat je enerzijds genoeg in beweging bent en anderzijds dat de heup niet te zwaar belast wordt. Ben je lichamelijk erg actief, zoals veel sporten of een fysiek zwaar beroep? Wees dan extra alert op voldoende rust.

Oefeningen: doe regelmatig stabiliteits- en krachtoefeningen voor de heupspieren. Op deze manier houd je de heup- en beenspieren sterk, waardoor ze belastbaarder zijn. Denk aan squatten en het maken van een ‘bruggetje’. Bekijk onze specialisaties voor meer informatie over hoe we jou kunnen helpen met gerichte oefeningen en therapieën.

Conclusie: slijmbeursontsteking heup symptomen

Een slijmbeursontsteking van de heup kenmerkt zich door specifieke pijn aan de buitenzijde van de heup. Vaak ontstaat het als gevolg van overbelasting. Het is dan ook raadzaam om preventief een goede balans te vinden tussen het belasten van de heup en het nemen van rust. Ook kunnen oefeningen en goed schoeisel de kans verkleinen. Herken jij toch bij jezelf symptomen van een slijmbeursontsteking? Schakel bij twijfel altijd een expert in, zoals een fysiotherapeut of huisarts. Hoe eerder de slijmbeursontsteking behandeld kan worden, hoe sneller het herstel kan verlopen!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, of ben je op zoek naar een persoonlijke en deskundige begeleiding bij jouw klachten? Neem dan contact op met Duiffysiotherapie. We staan voor je klaar en zullen ons uiterste best doen om je zo snel mogelijk weer op de been te helpen.

Meer blogposts

Toch liever persoonlijk contact?

Bel ons vandaag nog:

Fysiotherapie Praktijk Heerhugowaard: 072 5712635 

Fysiotherapie Praktijk Obdam: 0226 453100