Pijn bij het buigen van de knieën komt veel voor. Zitten, autorijden, fietsen, hurken, lopen. We buigen onze knieën de hele dag door. Ook traplopen vraagt veel van je kniegewricht. Bij het aflopen van de trap komt er namelijk veel druk van je lichaamsgewicht bij elke stap die je zet op de knieën. Bij het oplopen van de trap moeten de bovenbeenspieren, die rondom de knie aanhechten, erg hard werken. Kniepijn bij buigen en traplopen kan dan ook erg vervelend zijn bij dagelijkse activiteiten. Reden genoeg om in deze blog verder stil te staan bij deze klacht. Als je pijn ervaart, aarzel dan niet om een afspraak te maken met onze experts.

Oorzaken van kniepijn bij buigen en traplopen

Een pijnlijke knie bij buigen en traplopen kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder geven we de meest voorkomende onderliggende oorzaken:

  • Overbelasting: de spieren rondom de knie kunnen overbelast raken als gevolg van fysieke inspanning en/of verminderde conditie van de omliggende spieren. De spieren raken als het ware ‘overwerkt’. Dit kan leiden tot pijnklachten. Spierblessures kunnen ook ontstaan door een verkeerde beweging. We zien overbelasting van de spieren met name bij mensen met fysiek zware beroepen, sporters en mensen met overgewicht. 
  • Peesontsteking: twee veelvoorkomende peesklachten van de knie zijn de ‘springersknie’ of ‘lopersknie’. Hierbij zijn de pezen van spieren die aanhechten aan de knie geïrriteerd. Dit kan pijn geven bij het buigen van de knie en traplopen. Bij de lopersknie gaat het om de peesplaat aan de buitenzijde van de knie. Zoals de naam al doet vermoeden zien we dit vooral bij hardlopers. Bij de springersknie gaat het om de pees net onder de knieschijf. Dit zien we vooral bij springsporten. Beide blessures kunnen daarentegen ook ontstaan door andere oorzaken. 
  • Artrose: dit is slijtage aan het gewricht, waardoor je last kunt krijgen van stijfheid en pijnklachten. Dit komt omdat het kraakbeen in de knie, dat werkt als schokdemper, dunner wordt. Hierdoor kun je kniepijn krijgen bij belastende bewegingen, zoals het buigen van de knie en traplopen. Artrose komt vooral voor op oudere leeftijd.
  • Meniscusletsel: in het kniegewricht zitten de binnen- en buitenmeniscus. Dit zijn twee halvemaanvormige weefsels die schokdempend en stabiliserend werken. Bij een verdraaiing of verstapping kan er meniscusletsel ontstaan. Vaak ervaar je een flinke pijnscheut met zwelling in de knie. Hierdoor kan het buigen van de knie moeizaam gaan, waardoor ook traplopen klachten kan geven.

Behandeling van kniepijn bij buigen en traplopen

Er zijn verschillende manieren waarmee kniepijn bij het buigen en traplopen verholpen kan worden. Vaak wordt er in eerste instantie gestart met rust en pijnstilling. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit een combinatie van meerdere interventies, waaronder sommige van onze specialisaties:

  • Adviezen: uitleg over de klacht en hoe je hier het beste mee om kunt gaan voor een zo spoedig mogelijk herstel.
  • Oefentherapie: gerichte oefeningen om de knie te versterken en de beweeglijkheid voor het buigen te verbeteren. Daarnaast zijn er oefeningen specifiek voor het afvoeren van vocht en het trainen van de stabiliteit.  
  • Manuele therapie: dit kan ingezet worden om de beweeglijkheid van de knie te verbeteren. Hierdoor kun je gemakkelijker de knie bewegen en oefeningen uitvoeren. 
  • Dry Needling: dit kan ingezet worden wanneer er sprake is van ‘triggerpoints’, ofwel spierknopen. Dry Needling helpt om de spier meer ontspannen te krijgen.
  • Medical Taping: dit kan ingezet worden om de pijn te verminderen en om extra steun te geven aan de knie.

De specifieke vorm van fysiotherapie is afhankelijk van de persoon en de klacht. Denk bijvoorbeeld aan kinderfysiotherapie bij kinderen, sportfysiotherapie bij sporters en oedeemtherapie bij oncologische patiënten. Bij houdingsgerelateerde klachten kan er ook Mensendieck geadviseerd worden.

Voorkomen van kniepijn bij buigen en traplopen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Maar hoe voorkom je kniepijn bij buigen en traplopen? Er zijn een aantal basisadviezen die de kans kunnen verkleinen: 

  • Schoeisel: zorg voor goede schoenen met voldoende steun en demping, eventueel met een zooltje wanneer dit voor jou geschikt is. 
  • Houding: let erop dat je de knieën niet overstrekt wanneer je staat. Ook is het van belang dat je knieën in een rechte lijn met de enkels en heupen staat. Wanneer je knieën naar binnen of naar buiten wijzen, is het raadzaam om naar een podo- of fysiotherapeut te gaan voor gerichte adviezen.
  • Oefeningen: doe regelmatig stabiliteitsoefeningen voor je knieën om de spieren goed te onderhouden. Denk aan squatten en uitvalspassen. Hoe beter de stabiliteit van de spieren, hoe belastbaarder de knie is. 
  • Beginnende klachten bij traplopen? Het kan helpen om tijdelijk niet door te stappen bij het traplopen. Zorg dat je bij het omhoog lopen eerst je niet-zere been plaatst, en dat je bij het omlaag lopen eerst je zere been plaatst. Hierdoor ontlast je de pijnlijke knie.

Conclusie

Traplopen, hurken, zitten, autorijden. We gebruiken onze knieën de hele dag door. Het is dan ook niet gek dat kniepijn bij het buigen en traplopen veel voorkomt. Gelukkig kunnen we de kans hierop verkleinen door middel van goed schoeisel, een goede houding en getrainde omliggende spieren.

Wanneer je toch last krijgt van kniepijn is het raadzaam om naar een fysiotherapeut te gaan. De fysiotherapeut kan de knie onderzoeken om vervolgens te diagnosticeren en samen met jou naar de mogelijke oorzaken van de klacht kijken. Herken jij je in kniepijn bij het buigen en traplopen? Twijfel dan niet en neem direct contact met ons op voor een afspraak. Wil je meer over ons team weten of meer over ons lezen, bezoek dan onze website.

Meer blogposts

Toch liever persoonlijk contact?

Bel ons vandaag nog:

Fysiotherapie Praktijk Heerhugowaard: 072 5712635 

Fysiotherapie Praktijk Obdam: 0226 453100