1. Introductie
Lage rugpijn is de meest voorkomende fysieke klacht in Nederland. Het is een kwaal die in alle leeftijdsgroepen voorkomt. Vaak begint het als een onschuldige, zeurende pijn in de rug. In sommige gevallen gaat het vervolgens ook uitstralen naar andere delen van het lichaam, zoals de lies en buik. Deze uitstralende pijn kan erg vervelend en verontrustend aanvoelen. Het is dan ook belangrijk om te begrijpen waar deze pijn vandaan komt. Wat probeert ons lichaam ons te vertellen? Dit artikel geeft je meer inzicht in de klachten en helpt je begrijpen waarom het belangrijk is om de signalen van het lichaam te herkennen.
2. Rugpijn met Uitstraling – Wat het Betekent
2.1: De anatomie van de rug en buik
Om rugpijn met uitstraling te begrijpen, is het belangrijk om de anatomie van de rug en buik te begrijpen. De rug is hét centrale lichaamsdeel en bestaat uit een netwerk van botten, spieren, zenuwen en gewrichten. De belangrijkste componenten zijn:
- Wervelkolom (= ruggengraat). De wervelkolom biedt structuur en steun aan het lichaam. Het beschermt tevens het ruggenmerg.
- Tussenwervelschijven. Deze schijven dienen als dempende kussens tussen de wervels, waardoor de wervelkolom soepel kan bewegen.
- Spieren. De buik- en rugspieren werken samen en helpen bij het stabiliseren van de wervelkolom en het maken van bewegingen.
Pijn in de rug ontstaat vaak door verschillende factoren, zoals overbelasting. De pijn kan zich soms verspreiden naar andere gebieden. Enkele oorzaken:
- Zenuwcompressie. Uit de wervelkolom ontspringen zenuwwortels. Als er druk op de zenuwwortels komt, kan dit uitstralende pijn geven. Denk bijvoorbeeld aan een hernia, waarbij de uitstraling in de benen of buik gevoeld kan worden.
- Spierverkramping. Bij verkramping van de rugspieren kan de pijn zich uitbreiden naar aangrenzende gebieden, zoals de lies en buik. Deze spieren zijn namelijk met elkaar verbonden en kunnen elkaar beïnvloeden.
- Referred pain. Dit fenomeen houdt in dat rugpijn in andere delen van het lichaam, zoals de lies of buik, wordt ervaren. De zenuwen sturen signalen naar verschillende lichaamsdelen, waardoor de pijn ergens anders wordt gevoeld dan waar de bron van de pijn zit.
2.2: Oorzaken van rugpijn met uitstraling naar lies en buik
Rugpijn met uitstraling naar lies en buik kan verschillende oorzaken hebben. Wij geven je een overzicht van enkele veelvoorkomende oorzaken. Wil je naar aanleiding hiervan meer details over de oorzaken? Maak een afspraak.
- Overbelasting en blessures. Vaak ontstaat rugpijn als gevolg van overmatige belasting van de rugspieren, zoals fysiek zwaar tilwerk, of een plotseling ‘verkeerde’ beweging. Dit kan leiden tot spierspanning die zich kan verspreiden naar de buik en lies.
- Hernia of uitpuilende schijven. Bij een hernia komt er druk op de zenuwwortel, wat leidt tot pijn die vanuit de rug uitstraalt naar de buik, lies en/of benen.
- Spierverrekking of -spasmen. Een plotselinge spierverrekking in de rug kan leiden tot pijn die zich verspreidt naar de buik en lies.
- Nierproblemen. Nierproblemen, zoals nierstenen of een nierinfectie, kunnen hevige rugpijn veroorzaken die zich kan verspreiden naar de buik. De pijn wordt vaak gelokaliseerd in de flank en straalt uit naar voren richting de buik.
- Gynaecologische problemen (bij vrouwen). Ook gynaecologische problemen zoals endometriose, ovariumcysten of bekken ontstekingsziekte (= PID) kunnen de oorzaak zijn van rugpijn met uitstraling naar de buik en lies.
2.3: Wat je lichaam je probeert te vertellen
Pijn is een belangrijk communicatiemiddel van ons lichaam. Wat probeert pijn ons te vertellen? Pijn dient als waarschuwingssignaal. Het geeft aan dat er dreiging is, zoals bij overbelaste spieren. Ook kan het onderliggende problemen signaleren, zoals een hernia of nierproblemen. Het is essentieel om de lichaamssignalen niet te negeren. Wanneer je de pijnsignalen negeert, kan de klacht zich ontwikkelen tot een chronisch probleem. Daarnaast kunnen complicaties optreden en/of kunnen onderliggende problemen verslechteren.
Het negeren van rugpijn met uitstraling naar lies en buik kan dus gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Tijdige diagnose en behandeling zijn dan ook cruciaal. Het stellen van een juiste diagnose helpt bij het identificeren van de oorzaak, waardoor er ook een passende behandeling opgesteld kan worden.
3. FAQ – Veelgestelde Vragen
Is uitstralende pijn altijd een teken van een ernstig probleem?
Nee. Uitstralende pijn hoeft niet altijd een teken van een ernstig probleem te zijn. Het kan variëren van lichte klachten (zoals overbelaste spieren) tot ernstige klachten (zoals nieraandoeningen). Omdat het zo erg varieert is het belangrijk om het te laten onderzoeken door een medisch specialist.
Hoe kan ik het verschil zien tussen spierpijn en iets ernstigers?
Het kan lastig zijn om dit verschil te zien, omdat de symptomen kunnen overlappen. Spierpijn is vooral te herkennen aan: vaak gerelateerd aan inspanning, gelokaliseerd in specifieke spiergroepen en voelt vaak dof en pijnlijk aan. Ernstige klachten komen vaak plotseling, houden ook in rust aan en kunnen gepaard gaan met symptomen als koorts, misselijkheid, braken en/of urineklachten.
Wanneer moet ik een arts raadplegen bij rugpijn?
Het is verstandig om direct contact op te nemen met een arts wanneer je last hebt van onderstaande symptomen:
- Plotselinge en hevige pijn die aanhoudt in rust;
- Een val als oorzaak van de rugpijn;
- Uitstralende pijn naar de lies, buik en/of benen;
- Krachtsvermindering of uitval in de benen;
- Overige symptomen als koorts, misselijkheid, braken en/of urineklachten.
Zijn er thuisoefeningen die kunnen helpen bij rugpijn met uitstraling?
Er zijn diverse oefeningen die kunnen helpen bij rugpijn met uitstraling. Raadpleeg echter eerst een medisch specialist als je niet zeker bent van de oorzaak van de pijn. Thuisarts.nl heeft een video samengesteld met enkele oefeningen die kunnen helpen bij lage rugpijn. Deze oefeningen zijn gericht op het ontspannen én versterken van de lage rugspieren.
4. Conclusie
Rugpijn is een lichaamssignaal dat kan duiden op verschillende klachten, variërend van vrij onschuldig tot ernstige aandoeningen. Het is dan ook belangrijk om deze signalen van het lichaam te herkennen en ernaar te luisteren. Voorkomen is immers beter dan genezen. Ervaar jij (beginnende) rugpijn met uitstraling naar lies en buik? Maak dan direct een afspraak met een medisch specialist, zodat er gekeken kan worden naar de oorzaak van jouw klacht. Tijdige diagnose en behandeling kunnen immers jouw herstel en jouw gezondheid bevorderen.
Meer blogposts
Toch liever persoonlijk contact?
Bel ons vandaag nog:
Fysiotherapie Praktijk Heerhugowaard: 072 5712635
Fysiotherapie Praktijk Obdam: 0226 453100